All posts tagged: Art Gallery

Travel tips: Louisiana Museum of Modern Art, Copenhagen

Travel tips: Louisiana Museum of Modern Art, Copenhagen

A while ago in February I went to the Louisiana Museum of Modern Art for the first time. Located 25 miles north of Copenhagen (about 45 minutes by train) in Humlebaek, it’s a lovely mid-century modernist building set in the woodland overlooking the Øresund sound, the stretch of water that separates Denmark and Sweden. It’s a very peaceful gallery experience, connected to the landscape and elements outside. And it’s fast become my favourite art gallery in the world. When I had visited Copenhagen previously I had never really had the time to get to Louisiana. But I really wish I had. It’s definitely one of those places that should be top of your list when you visit the Danish capital. I went in February to see an exhibition on the Chinese architect Wang Shu. It was snowing outside and the gallery was a welcome retreat from the cold. The landscape outside looked bleak but beautiful, the large picture-frame windows framing views of the frozen lake on one side and the mysterious waters of the sea on another, as if …

Muller van Severen lamps - Galerie Valerie Traan

valerie_objects / Gallery Valerie Traan, Antwerp

If you’ve been following me on social media at all you might have seen that I went on a Bloggers Tour of Antwerp with Function & Form and eight lovely blogger pals. Set up by fellow bloggers – interior stylist Tiffany Grant-Riley and graphic designer Annie Kruse – Function & Form is a community of like-minded individuals who all share a love for interiors and handcrafted design. This was the first outing abroad to explore all things design, meeting designers and delving deeper into their process, touring furniture factories and getting a peek behind the scenes, and visiting design-led concept stores and galleries. One of the highlights of the tour was Gallery Valerie Traan, an art gallery founded by Veerle Wenes. The modern, white interior, designed by Belgian practice LENS°ASS architecten, is split onto different levels and connected by a wide, black staircase. The light space looks onto two courtyards and connects fluidly to Wenes own home, housed in an adjacent old convent. In fact, you don’t know where art gallery stops and home begins, both …

_MG_0056

Lehmann Maupin Gallery in Hong Kong by OMA

OMA has completed Lehmann Maupin Gallery’s new exhibition space in Hong Kong, following on from the practice’s designs for their New York gallery. Located within one of the few surviving pre-war structure in the centre of the city’s busy financial district, the gallery preserves rather than conceals the history of the building. The gallery is divided into two exhibition spaces, with newly constructed white walls encircling existing columns and overhead beams. The second space for smaller exhibitions and private views adjoins the larger main space, and features polished concrete floors and plywood storage units. Image courtesy of OMA; photography by Philippe Ruault

In Praise of Doubt at Punta Della Dogana gallery renovated by Tadao Ando

In Praise of Doubt at Punta Della Dogana gallery renovated by Tadao Ando

Tadao Ando first met art collector Francois Pinault- France’s own Charles Saatchi- in 2001 when he was selected in an international competition to design the Foundation Francois Pinault pour l’art contemporain, on the bank of the River Seine in Paris. When the project fell through, Pinault again approached Ando to renovate the 18th century Palazzo Grassi on the Grand Canal of Venice. Though the Palazzo Grassi is beautiful, there were severe preservation guidelines that prevented Pinault creating the contemporary art gallery he so wanted. Beating a proposal to expand their own collection by the Guggenheim Foundation, Pinault and Ando won the proposal to renovate the Punta Della Dogana, further down the canal near Accademia. Ando said of the building, which was completed in 2009: “We were again faced with the theme of how to produce a modern space while drawing out the latent power of the original building. By exposing the bricks of hidden walls and the wooden roof trusses that had been concealed during the frequent renovations, I wanted to further emphasise the charm of the spaces …