All posts tagged: Holiday home

John Pawson's Life House for Living Architecture - a holiday home designed for moments of calm and reflection

Travel: John Pawson’s Life House for Living Architecture

Back at the beginning of August, we escaped for three nights of peace and relaxation to the Life House – a simple, contemporary holiday home designed by the architect John Pawson for Living Architecture. It was unlike anywhere I had stayed before, a retreat away from the hustle and bustle of everyday life, from which to rest, reinvigorate and restore, all in the stunning, picturesque setting of the Welsh countryside. Set up to promote modern architecture, Living Architecture commissions some of the best architects to design houses in some of the most beautiful locations in Britain, a winning formula right? You might have seen Grayson Perry and FAT’s jolly A House for Essex, or the precariously cantilevered Balancing Barn in Suffolk by MVRDV, or wondered what that peculiar looking boat is doing perched on top of the Southbank Centre. They’re all available to rent, making the perfect getaway whether you have an interest in architecture and an appreciation for meticulous design, would like to experience what it’s like to live, eat and sleep in a space designed by a top architectural practice …

DAR MIM_16

Dar Mim by Septembre architects

Paris-based architect Septembre has completed the renovation and extension of a traditional courtyard house in the historic heart of the city Hammamet in Tunisia (incidentally, as I write this post, I can’t help but hum along to Earth, Wind & Fire’s September… “do you rememberrr, the 21st night of Septemberrr, ba duda, badu, ba duda…). As January sets in, with its dark and wet weather here in London, this blindingly-bright home is the perfect remedy. It makes me want to book a holiday immediately, pack my bags and say goodbye to stormy England. The building itself was converted piecemeal over time, retaining a mixture of solids and voids that provide light and much-needed natural ventilation. The project organises the main living spaces around two open courtyards, creating a series of horizontal and vertical connections. All the woodwork and metalwork were made by local artisans, while traditional plaster and limewash has been used to create the whiter-than-white exterior walls. A two-story extension features a guest room and its own terrace accessed from a new staircase. There’s …