All posts tagged: House

fohr house-francesco-di-gregorio-13

I wish I lived here: a modern apartment in an old German farmhouse

This small project by Italy-based Francesco di Gregorio and Karin Matz inserts a contemporary wooden structure clad in over 3,200 tiles into a traditional farmhouse on the German island of Föhr. The former barn, used for hay storage, now has two new volumes, with a bedroom and bathroom in each. The bedrooms, painted in a dark turquoise, are described as ‘nests’ by the architect, in contrast to the light and airy living spaces, where more than 500m of polypropylene blue rope has been used to form a transparent division between the staircase and the apartment. di Gregorio and Matz, inspired by the traditional architecture in this rural environment, say: Föhr is an island belonging to Germany but first and foremost to Nordfriesland. The Friesians have their own language and culture. In the 17th century a school of navigation was founded on Föhr and many people sailed to Asia and North America.  Sailing to other countries brought back the tradition of ceramics and tiles from Asia. Being rich meant having as many painted Friesian tiles as possible on your dining room walls. Wood …

catesthill-artist-home-copenhagen-3

I wish I lived here: the home of an artist in Copenhagen

This delightful Copenhagen home belongs to artist and designer Anne Sofie and her actor boyfriend. Anne Sofie creates paintings and illustrations as well as ceramics and jewellery. You can check out her shop here. At home, she is in charge of the decor, preferring a simple palette of white with pops of primary colours. Anne Sofie suggests lamps at different heights to create life and soul in a room and dimmers on lamps to make spaces feel cosier. I think the mixture of textures in this house is perfect; the rough concrete dining table, the painted floorboards and the untreated plywood shelves. Images: Femina

_MG_1048-49_tall

I wish I lived here: a home with raw finishes in Barcelona

Barcelona-based H Arquitectes has designed a family home in the residential area of Sant Cugat, near Barcelona, which has raw finishes such as exposed brickwork and concrete ceilings. The house is essentially composed of three boxes aligned to the north side of the plot to make the most of the sunny south-facing garden. The first box houses the children’s area with three single bedrooms upstairs, while the second one accommodates the main living spaces. The third box contains the parents’ zone, with the bedroom at the garden level and a high ceiling studio on the first floor. The spaces created between the three boxes open directly onto the garden and can be closed off with large folding windows: the first of these serves as an entrance hall and the second acts as an open lounge area. The rooms look so light and airy, I can imagine walking around barefoot and feeling the air circulate around the open plan spaces. One of the main goals was to achieve a close and essential relationship between the house …

04

House in Yoro by Airhouse Design Office

Japanese practice Airhouse Design Office has converted a former warehouse into this beautiful home in Yoro, Gifu, Japan. The home takes advantage of the features of the existing warehouse and forms a single living and dining space without columns. Within this open-plan space is a box-like structure comprising a loft bedroom for the children and private rooms below including a bedroom and bathroom. I love the exposed ceiling and pitched roof, which creates a light and airy space, and hints at the building’s past.       Via This is Paper

fliphouse_02

Flip House by Fougeron Architecture

Fougeron Architecture has remodelled a San Francisco home and designed a rear facade of faceted glass, allowing views across the city. The interior spaces of the existing house were ‘flipped’ to allow the living and dining spaces to make the most of the west-facing views, while the bedrooms were placed at the back of the house. The glass wall is divided into three vertical panels that push in and out, bringing in light, and opening the house up to the exterior landscape. Floor to ceiling heights were also increased, as well as the introduction of vertical voids to connect different rooms on different floors. Images: Joe Fletcher

Ernö Goldfinger's House in Hampstead

Ernö Goldfinger's House in Hampstead

var linkwithin_site_id = 519459; In many ways, no. 2 Willow Road doesn’t look that remarkable from the outside. There is nothing overtly Modernist about the exterior– it is not a stark white box– but in fact a red brick facade featuring similarly proportioned windows to it’s neighbouring Georgian counterparts. What is remarkable, however, are the subtle nuances once you get inside: the changes in level, the bespoke furniture designed by Goldfinger and the famous artwork by the likes of Bridget Riley and Marcel Duchamp. The house, designed by Ernö Goldfinger– the architect of the now ‘des res’ Trellick Tower– was the family home of the Goldfinger’s from 1939 until Ernö’s death almost fifty years later in 1987. The front facade was designed as a total entity, deceptively divided into three houses by three different coloured front doors. The Goldfingers occupied the middle house, the largest, while the other two bookended maisonettes were sold to finance the project. The red, yellow and blue colours of the front doors carry on as a carefully orchestrated colour scheme on the …

House in Rokko by Tato Architects/Yo Shimada

House in Rokko by Tato Architects/Yo Shimada

Perched on the top of Mount Rokko, this house by Japanese architect Yo Shimada of Tato Architects, provides a vista overlooking the city of Kobe in Japan. The architect minimised the physical impact on the site with the use of a concrete pad on the ground, topped by a delicate two-storey steel structure, which is clad on the upper levels with metal panels, but left exposed with glass panels below. This gives the impression of the house floating on the steep slope, light and slightly precarious but making the most of the awkward site conditions. Images

Glass House by Naf Architect & Design

Glass House by Naf Architect & Design

Japanese practice Naf Architect & Design, based in Tokyo, have recently completed this seaside house in Etajima, Hiroshima. The structure is formed partly from chunky 1x1x1.5 concrete blocks, echoing the adjacent retaining sea walls that protect the coastline from storm waves. They were manufactured at a  low cost from surplus cement and unused concrete from a nearby factory, and will be reinforced with metal bars during seismic events. The result when stacked together, is a private inlet away from the seaside walkway, that protects against the wind and direct sunlight. Images